Wat is SEO?

Zo veel mogelijk converterende bezoekers genereren, dat is het doel van iedere website eigenaar. Hoe meer bezoekers, hoe hoger de conversies. Hoe doe je dit? Het is een combinatie van technische facetten, backlinks en content. Lees hier meer over de rol van content in zoekmachine optimalisatie. Wat is SEO? Ontdek het hier!

Search Engine Optimization

SEO betekent aspecten van een website verbeteren met als doel hoog in Google terecht te komen. Waarom is die eerste positie zo gewild? Onderzoek wijst uit dat de bovenste 3 organische zoekresultaten het meest aangeklikt worden. Hoe hoger een website binnen de organische zoekresultaten staat, hoe meer organische bezoekers deze genereert.

Winnende landingspagina’s

Content heeft bij SEO als doel het aanspreken van de doelgroep. Daarnaast gebruikt Google content om te begrijpen waar een website over gaat. Er zijn verschillende soorten content:

  • blogs;
  • lijstjes (bijvoorbeeld: ‘’10 SEO fouten die in 2021 niet meer kunnen.’’)
  • e-books
  • infographics (tabellen en andere weergaven van data)
  • video’s
  • how-to gidsen
  • case study’s

Bloggen is tot op het heden de meest gebruikte vorm van content. Vaak heeft een webshop een achterliggend blog met alle informatie van de producten. Ook zie je vaak nieuwtjes uit de branche in de vorm van blogs. Het schrijven van blogs is dan ook een uitstekende manier om als SEO middel in te zetten.

Hoe schrijf je een blog?

Blogs zijn teksten. Het onderwerp van blogs hangt af van de interesses van de doelgroep. Het belangrijkste voor SEO bij het schrijven van een blog is de structuur. Een duidelijke titel, subkopjes, niet te lange alinea’s en minimaal 400 woorden. Kwalitatieve blogs zorgen voor binding met de bezoeker en bouwt vertrouwen op.

Naast content is de technische kant en linkbuilding net zo belangrijk. De combinatie van deze 3 aspecten moet geoptimaliseerd worden. Op deze manier wordt het optimale resultaat behaald.

Laadsnelheid van de website

De technische kant van SEO is onmisbaar. Een prachtige website vol kwalitatieve content is goed, maar het is zonde als bezoekers de website niet bezoeken. Hoe oefen je hier invloed op uit? Dit doe je door de website zo snel mogelijk te maken. Zo voorkom je dat bezoekers afhaken door het lange wachten.

Daarnaast is het ‘’skelet’’ van een website belangrijk voor hoe een website eruit zien en functioneert. Er zijn verschillende programmeertalen terug te vinden in de ‘’broncode’’. HTML zorgt voor de structuur van een website. CSS realiseert het uiterlijk van een website en JavaScript voegt diverse functionaliteiten toe. Deze 3 vormen samen de ‘’broncode’’, oftewel het fundament. Het is van groot belang dat de broncode gestructureerd is en makkelijk te lezen is voor Google. Google crawlt de broncode. Mede hierdoor bepaalt Google op welke positie een website vervult binnen de organische zoekresultaten.

Linkjuice doorgeven

Linkbuilding is het proces van het uitwisselen van backlinks. Backlinks zijn links die doorverwijzen naar andere websites. Via backlinks van andere websites, verkrijgt de gelinkte site waarde. Ook wel: linkjuice. Een website die naar een andere website doorverwijst, geeft in feite een stukje waarde en autoriteit door.

De autoriteit van een website wordt bepaald door hoe oud een website is, hoeveel links er naar toe verwijzen en wat de kwaliteit van de bron is. Rijksoverheid.nl heeft bijvoorbeeld een hoge domeinautoriteit. Backlinks vanaf dit soort sites zijn veel waard. Google ziet het als pluspunten en dat is terug te zien in de ranking van organische zoekresultaten.