Het voordeel van een waterpomp

In het vijverseizoen wordt er vaak de vraag gesteld hoe je een vijverpomp installeert. Een vijverpomp is een soort waterpomp die op verschillende manieren gebruikt kan worden, waardoor het dus best lastig kan zijn om te weten hoe je deze pomp op de juiste manier kan installeren.

Voordat je voor jezelf weet welke pomp je zou willen aanschaffen voor je vijver, moet je ook op een rijtje hebben wat je verder nog meer nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vijverslang en slangklemmen. Voor het aansluiten van de pomp heb je bijvoorbeeld ook een elektriciteitspunt nodig die dichtbij de plaats van aansluiten zit.

De vijverpomp moet zo geplaatst worden, zodat deze niet geheel op de grond komt te staan. Elke vijver heeft namelijk een natuurlijk laag bodemslib. Wanneer de vijver dus weinig onderhouden wordt, kan deze laag bodemslib zorgen voor verstoppingen in de vijverpomp. De vijverpompen zijn namelijk niet gebouwd voor vuil water, maar vooral voor het rondpompen van schoon water. De levensduur van de pomp zal dan ook flink lager zijn wanneer de pomp te maken krijgt met vuil water met veel grond.

Voor het plaatsen van de vijverpomp zijn er twee mogelijkheden, namelijk de droge opstelling of de natte opstelling.

Wanneer je ervoor kiest om de pomp droog op te stellen, staat de pomp dus buiten de vijver. Met een slang wordt het water dan aangezogen uit de vijver en met een andere slang wordt het water weer terug gebracht naar de vijver. Een voordeel van deze opstelling is natuurlijk het onderhoud. Doordat de pomp niet continue in aanraking komt met het water, zal er minder onderhoud aan verbonden zijn. Wel staat daar tegenover dat de pomp meer in het zicht staat.

Bij een natte opstelling wordt de pomp geplaatst in de vijver. Vaak wordt er aangeraden om dit op een kleine verhoging te doen, omdat de pomp anders het slib aanzuigt wat tot een defect kan leiden. Dit is de meest voorkomende opstelling van de vijverpomp. Het voordeel hiervan is dat er vaak niet veel meer gesneden hoeft te worden in de vijverfolie, wat de kans op lekkages verkleind. Een nadeel van deze opstelling is dat de slangen wel zichtbaar blijven wanneer deze niet goed genoeg worden weggewerkt. Ook kun je erg lastig bij de pomp wanneer het tijd is voor het onderhoud van de pomp.